Siitä on tullut yksi viime aikojen suurimmista keskustelunaiheista, eikä vähiten useiden kuluttajien keskuudessa, jotka ovat päättäneet luopua fluorista hammastahnassaan kokonaan, koska sen uskotaan olevan myrkyllistä elimistölle.
Kysymys on kuitenkin siitä, tiedätkö todella, mille sanot ei.
Kun ostat hammastahnaa täältä MundFrisk tai paikallisesta supermarketista, on usein melko selvää, onko siinä fluoria vai ei. Termiä fluori käytetään kuitenkin hammastahnoista puhuttaessa, mutta todellisuudessa se on hieman epätarkka, sillä fluoria esiintyy useissa eri kemiallisissa yhdisteissä, joiden koostumus ja vaikutukset vaihtelevat suuresti.
Hammastahnasta löytyvää fluoridityyppiä tulisi kutsua fluoridiksi.
Tässä artikkelissa esitellään lyhyesti tärkeimmät fluoriyhdisteet ja kerrotaan, miksi fluoria (fluoridia) käytetään niin usein hammastahnoissa.
Mitä fluoridi tarkalleen ottaen on?
Fluori on alkuaine, nimenomaan myrkyllinen kaasu. Sen tiedetään kuitenkin olevan myös erittäin reaktiivinen - yksi kaikkien reaktiivisimmista alkuaineista - ja siksi sitä esiintyy luonnossa erilaisissa yhdisteissä.
Fluoria esiintyy ilmassa, pohjavedessä, maaperässä ja jopa luustossamme.
Sitä kutsutaan sekä orgaaniseksi että epäorgaaniseksi fluoriksi; kun fluoriatomit yhdistyvät muiden alkuaineiden kanssa luonnossa, fluoria kutsutaan epäorgaaniseksi tai liuenneeksi, ja nyt sitä voidaan sen sijaan kutsua fluoridiksi. Tunnettuja fluorideja ovat natriumfluoridi ja kalsiumfluoridi.
Siksi on tärkeää ymmärtää, että fluori on yksi aine, kun taas esimerkiksi natriumfluoridilla on täysin erilainen koostumus ja siksi myös erilaiset ominaisuudet.
On olemassa myös fluorattuja aineita, joita ei pidä sekoittaa fluoriin puhtaassa muodossaan ja erilaisiin fluorideihin. Fluoratuista aineista käytetään usein nimitystä PFAS, jolla viitataan"ryhmään ihmisen valmistamia kemikaaleja", joissa on fluoriatomeja. Näitä ihmisen valmistamia kemikaaleja on vaikea hajottaa luonnossa, ja siksi niille on annettu epäsuomalainen lempinimi "ikuiset kemikaalit", koska ne voivat kerääntyä useiden vuosien ajan eri organismeihin. Niiden uskotaan olevan niin vaarallisia, että ne voivat aiheuttaa maksavaurioita, syöpää ja muita terveysongelmia, koska ne voivat häiritä hormonitoimintaa.
PFAS-yhdisteitä on käytetty teollisuudessa jo vuosia, esimerkiksi vedeneristeissä, teflonpinnoitteissa, meikeissä ja erilaisissa pakkauksissa.
PFAS-yhdisteiden lisääntyneen tutkimuksen ansiosta valmistajat ovat tulleet paljon tietoisemmiksi näiden aineiden pitkäaikaisista vaikutuksista, minkä vuoksi ne jätetään pois paljon aiempaa laajemmin.
Miksi fluori on hyvä hammastahnassa?
Fluorideja, kuten natriumfluoridia ja kalsiumfluoridia, käytetään monissa hammastahnoissa ja muissa hampaidenhoitotuotteissa; näillä termeillä viitataan fluoridiin, joka on yhdistetty natriumiin ja kalsiumiin, ja ne ovat teknisesti fluoridisuoloja.
Fluoridin laajamittainen käyttö johtuu suurelta osin fluorin hämmästyttävästä kyvystä vahvistaa kiillettä ja siten ehkäistä hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.
Maailmanlaajuisesti väitetään, että fluoridi on ollut edelläkävijä hammaskarieksen vähentämisessä länsimaissa viime vuosikymmeninä. Tätä alaa on tutkittu vuosien varrella lukuisilla tutkimuksilla, mikä on yksi syy siihen, että Tanskan hammaslääkäriliitto suosittelee yhä nykyäänkin fluoridia sisältävän hammastahnan käyttöä, koska se on tärkeä karieksenestoaineen lähde ja voi auttaa vähentämään karieksen kehittymisnopeutta.
Ihmiset ovat aina yrittäneet puhdistaa hampaitaan tavalla tai toisella käyttämällä miswakin juuria ja muita luonnon osia. Nykyaikaisen hammastahnan sanotaan kuitenkin olevan peräisin noin 1870-luvulta, jolloin tohtori Washington Sheffield kehitti ruokasoodasta, liidusta ja natriumkarbonaatista koostuvan hammastahnaseoksen. Fluoridit taas löysivät tiensä hammastahnaan 1950-luvulla Yhdysvaltojen terveysviranomaisten tekemien laajojen tutkimusten jälkeen.
Natriumfluoridi ja kalsiumfluoridi ovat hammaslääketieteessä yleisimmin käytettyjä fluorideja, mutta markkinoille on tullut myös uusi toimija, amiinifluoridi. Amiinifluoridi on osoittautunut jopa tehokkaammaksi karieksen ja ientulehduksen torjunnassa kuin esimerkiksi natriumfluoridi, minkä vuoksi sitä käytetään laajalti myös hammastahnoissa ja suuvesissä.
Kuinka paljon fluoria voi käyttää?
Koska fluoria on niin monissa yhdisteissä, sinä yksilönä kulutat fluoria joka ikinen päivä. Jopa juomavedessäsi on fluoria. Siksi et voi välttää fluoria kokonaan.
Mitä tulee fluoriin, sitä käytetään vain pieniä määriä erilaisissa hammashoitotuotteissa, sillä se riittää hampaiden reikiintymisen torjuntaan. On kuitenkin myös tärkeää ymmärtää, että fluoridi voi aiheuttaa myrkytyksen suurempina määrinä. Siksi on asetettu raja-arvot sille, kuinka paljon fluoria saa käyttää esimerkiksi hammastahnassa.
Nykyinen raja on 0,15 grammaa fluoria 100 grammassa hammastahnaa. Tämä vastaa 1500 PPM ("Parts Per Million") ja kertoo, kuinka suuri pitoisuus on. Useimmissa hammastahnoissa fluoripitoisuus on noin 1450 PPM, mutta kuluttajana on tietysti aina hyödyllistä seurata, täyttääkö kyseinen tuote raja-arvon.
Hammastahnan sisältämää fluoria voi nauttia ongelmitta; myrkytyksen merkkejä ilmenee vain, jos kuluttaa useita tuubeja hammastahnaa kerralla(aikuisilla yleensä 6 tuubia, sillä myrkytys tapahtuu noin 1 gramman fluoripitoisuuden kohdalla).
On kuitenkin aina tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita, eikä hammastahnaa kannata niellä.
On myös korostettava, että fluorin käyttöä tutkitaan jatkuvasti, myös sen vaikutusta aivojen kehitykseen suuremmilla saannoilla. Sen vuoksi pullotetun veden osalta on annettu myös erityisiä suosituksia raskaana oleville naisille ja lapsille, kun taas hammastahnojen raja-arvot ovat pysyneet ennallaan, koska ne ovat jo valmiiksi hyvin pieniä määriä tuotetta kohti.
Kumpi on parempi: fluoridi vai ei fluoria?
On tietenkin sinun valintasi, pidätkö enemmän hammastahnoista, joissa on fluoria vai joissa ei ole fluoria. Tanskan hammaslääkäriliitto suosittelee edelleen fluorivaihtoehtojen valitsemista, sillä ne ovat osoittautuneet tehokkaiksi hampaiden reikiintymistä vastaan.
Useat valmistajat ovat kuitenkin alkaneet tarjota vaihtoehtoja fluorihammastahnoille luottaen luonnon omiin parannuskeinoihin, aivan kuten ennen fluorin tuloa hammaslääketieteeseen.
Yhteenveto fluorin hyvistä ja huonoista puolista: Jotkut hammaslääkärit kyseenalaistavat edelleen sen, onko mahdollista löytää yhtä tehokasta karieksen vastaista ainetta kuin fluori, vaikka luonnollisempiin aineisiin perustuvat hammastahnat ovatkin erittäin tehokkaita. Mutta juuri fluoridin kyky hidastaa tai jopa poistaa hampaiden reikiintymistä on ollut syy siihen, että sitä on käytetty hammaslääketieteessä niin monta vuotta. Kääntäen fluori on myös edelleen yksi intensiivisen tieteellisen tutkimuksen kohteista, vaikka fluorin ei pieninä määrinä uskota olevan haitallista elimistölle.
Jos valitset hammastahnan, jossa ei ole fluoria, voi olla viisasta käyttää sen jälkeen muita antibakteerisia tuotteita, kuten suuvettä, jossa on antiseptistä Tea Tree Oil ja vastaavaa.
Valitse hammastahnavalikoimastamme fluorilla ja ilman fluoria.
Kun olet päättänyt, meillä on valtava valikoima hammastahnoja, joista voit valita, haluatko sen sisältävän fluoria vai ei: